Użytkowanie stalowych patelni Carbone i Carbone Plus

 

Aby przez wiele lat użytkować patelnię wykonaną ze zwykłej stali należy przed pierwszym użyciem poddać ją procesowi hartowania, a następnie przestrzegać kilku ważnych zasad:

HARTOWANIE

Zagotuj w patelni filiżankę wody z obierkami z ziemniaków. Gotuj przez 15 minut. Następnie wylej obierki i wypłucz patelnię. Zalej patelnię cienką warstwą oleju i smaż go przez kilka minut. Teraz ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.

CZYSZCZENIE PO KAŻDYM UŻYCIU

1. Myj patelnię w gorącej wodzie. Używaj tylko kilku kropli płynu do mycia naczyń jeśli to naprawdę konieczne;

2. Wypłukaj patelnię;

3. Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.

Dobra stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która ma czarne przebarwienia po kilku użyciach. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją na kontakt z wysoką temperaturą.

RADY

1. Aby pozbyć się osadu z patelni nie używaj zbyt ostrych ściereczek;

2. Nie zamaczaj patelni;

3. Przed smażeniem zawsze rozgrzej dobrze patelnię.
01-05-2019   Stalgast - promocja do 31-05-2019
04-03-2019   Bartscher promocja do 30-04-2019 Bartscher
05-11-2018   SENSO RENTAL
07-08-2018   Szafy chłodnicze i mroźnicze GORT
07-08-2018   Kotły warzelne GORT
zobacz wszystkie
Nasza oferta zobacz całą ofertę
Piece konwekcyjno-parowe
Piece cukiernicze
Zmywarki gastronomiczne
Urządzenia chłodnicze
Meble nierdzewne
Obróbka termiczna
Obróbka mechaniczna
Wyposażenie pizzerii
Wyposażenie baru
Przechowywanie i transport
Garnki i przybory kuchenne
Higiena


 

 
O firmie Oferta Realizacje Do pobrania Kontakt Porady Promocje