Użytkowanie stalowych patelni Carbone i Carbone Plus
Aby przez wiele lat użytkować patelnię wykonaną ze zwykłej stali należy przed pierwszym użyciem poddać ją procesowi hartowania, a następnie przestrzegać kilku ważnych zasad:
HARTOWANIE
Zagotuj w patelni filiżankę wody z obierkami z ziemniaków. Gotuj przez 15 minut. Następnie wylej obierki i wypłucz patelnię. Zalej patelnię cienką warstwą oleju i smaż go przez kilka minut. Teraz ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
CZYSZCZENIE PO KAŻDYM UŻYCIU
1. Myj patelnię w gorącej wodzie. Używaj tylko kilku kropli płynu do mycia naczyń jeśli to naprawdę konieczne;
2. Wypłukaj patelnię;
3. Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem jej na półkę.
Dobra stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która ma czarne przebarwienia po kilku użyciach. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją na kontakt z wysoką temperaturą.
RADY
1. Aby pozbyć się osadu z patelni nie używaj zbyt ostrych ściereczek;
2. Nie zamaczaj patelni;
3. Przed smażeniem zawsze rozgrzej dobrze patelnię.